Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
  Принтирай

Аз, Свръхаз и То
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 04:52 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Аз, Свръхаз и То

Според теорията на Фройд и науката наречена Психоанализа, човешката психика представлява смес от три части- АЗ /Ego/, Свръхаз /Superego/ и То /Id/, а като най-елементарно обяснение за функциите им, можем да посочим, че Аза-това е реалността, Свръхаза- съвестта ни, а То-инстинктите и нагоните ни. Както може да се предположи, тези три части не живеят в мир със себе си. Свръхаза играе коректив на постоянния стремеж на То да излезе на повърхността с всички негови недопустими прояви. То разбира се се стреми да наложи себе си, а Аза- да намери баланса между първите две. "....Ние се доближаваме към Ид с аналогии: ние го наричаме хаос, котел пълен с много възбуда... Пълно с енергия простираща се от инстинктите, но няма организация, не показва никаква колективно желание, а само борба да си докара удовлетворение на инстинктивните нужди уважавайки спазването на принципа на удоволствието."То" е отговорно за нашите основни инстинкти като вода, секс и агресивни импулси. То е неморално и егоцентрично, управлявано от болко-удоволствен принцип; то е без чувство за време, напълно нелогично, първоначално сексуално, инфантилно в своето емоционално развитие и не приема "не" за отговор. Разглежда се като резервоар на либидото или "любовна енергия".

Представете си Суперегото, като един вечно намръщен чичко, който държи Ид под око и му мели на главата, колко неправилни са действията му и какви биха могли да са последствията за тях...И накрая Аза- който лично на мен ми прилича, на едно леко насълзено човече, което знае, че То е право, но трябва да живее според правилата на Свръхаза и за това в повечето случаи е на негова страна...Мисля, че татко Фройд се върти като вентилатор от тази интерпретация....:D
Или казано с думи прости, ние цял живот се стремим да пуснем инстинктите си наяве...и едновременно с това да ги задържим.Това неизменно създава конфликт в психиката на човека, който здравия индивид , успява без много усилия да пребори....НО
Какво би било, ако живеехме живот, в който инстинктите играят основна роля, няма бариери, задръжки, няма съвест, няма коректив?Без Свръхаз, само То като пълновластен господар...Нещо като Содом и Гомор...,Животинско царство или подобие...Дали щяхме да живеем по-леко и по-приятно, или напротив? Какво се случва, когато човекът бъде оставен напълно свободен и без граници...Как си се представяте самите вие, в такава светлина?

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Re: Аз, Свръхаз и То
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 12:23 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

тва съм го чел много отдавна /clap/
ако точно това е твоя преработка,
без взаимстване /kreten/
имаш добре /drunk/
искам да кажа само,
че в българия никъде не се учи психоанализа,
просто няма къде ..
а това за което говориш е
некво ниво базик..
психоанализата е много трудно нещо /yes/
за да станеш добър психоаналитик ,
трябва първо да се научиш да разпознаваш
кога те лъжат и кога не ..
това е много трудно ,
а трябва ....за да можеш да разбереш ,
от какво е провокирана лъжата ,
дори да е елемнтарна ,
тя издава страшно много
а за да излезеш с диагноза
трябва да си много в час с криминалната и клиничната психология
за мен към момента няма нищо по интересно от психоанализата
/baby/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 12:39 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Интерпретацията на теорията на Фройд си е лично моя. А подобна тема, бях пускала в Гепи..и исках да я копирам, ама я няма вече там /fubar/ Иначе психоанализата е доста трудна, разбира се, но не си прав, аз съм я учила. :) Просто специализацията се прави някаде навън, по старите руски или новите американски школи. Имаме няколко наистина добри специалисти... Руската е една от най-добрите..аз лично съм и фенка.Имаме си вече, даже и българска /smoke2/
http://fspeid.com/index.php?option=com_ ... e&Itemid=1
Не бих казала,че основната и цел е разпознаване на лъжата /kreten/ А иначе, съм завършила клинична психология :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 12:40 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Latrodectus написа:
Интерпретацията на теорията на Фройд си е лично моя. А подобна тема, бях пускала в Гепи..и исках да я копирам, ама я няма вече там /fubar/ Иначе психоанализата е доста трудна, разбира се, но не си прав, аз съм я учила. :) Просто специализацията се прави някаде навън, по старите руски или новите американски школи. Имаме няколко наистина добри специалисти... Руската е една от най-добрите..аз лично съм и фенка.Имаме си вече, даже и българска /smoke2/
Не бих казала,че основната и цел е разпознаване на лъжата /kreten/ А иначе, съм завършила клинична психология :)

А всички ние да не сме клинични зайчета??? /no/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 12:59 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Latrodectus написа:

от теб чувам че в българия има специализация на психоанализа
знам за руската ,американската ,англииската и за швеицария /kreten/
имам сведения само за швеицария ,
там ги събрали всякиви изперкали
дето имат идея да се занимават с психоанализа ,
затвори ли ги за 3 месеца в една вила и всеки имал за цел
да направи психоанализа на някой от групата ..било голям купон /kreten/
моето мнение е че за да си добър в това ,
трябва освен да си чел доста ..и да притежаваш такава дарба ..да усещаш.. /rofl/
инак за клиничната , аз мисля че тя е най достъпната материя ..защото не търпи много интерпретации,
просто в сравнение с психоанализата е доста по точна..един вид клони към точните науки ,
като математика ..докъто при психоанализата .... /kreten/
за някой може да си напълно изперкал ,
за друг да имаш конкретен проблем ,
а за трети да си напълно здрав /rofl/
такова ми е мнението по въпроса /:))/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 14:40 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Животните само с инстинкти ли живеят
?!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 14:47 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Според мен, Свръхаза е не само нашата съвест, но и способността ни да мислим логично, да реагираме адекватно в конкретни ситуации.Представете си ,ако "То" наистина взимаше превес във всяка житейска ситуация, тогава много малко щеше да ни различава от животните.На първо място сме хора(Хомо сапиенс), нека бъдем такива.Хубаво е да бъдем първосигнални ,тогава както казваш наистина би било по - лесно, защото вместо да се тормозим с взимане на решения...просто няма да се налага.Следваме инстинктите си и това е.Това обаче не означава, че ще бъдем пълноценни.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 15:09 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

pepi написа:
?!

Принципно да /dull/
meduza12 написа:
Според мен, Свръхаза е не само нашата съвест, но и способността ни да мислим логично, да реагираме адекватно в конкретни ситуации.Представете си ,ако "То" наистина взимаше превес във всяка житейска ситуация, тогава много малко щеше да ни различава от животните.На първо място сме хора(Хомо сапиенс), нека бъдем такива.Хубаво е да бъдем първосигнални ,тогава както казваш наистина би било по - лесно, защото вместо да се тормозим с взимане на решения...просто няма да се налага.Следваме инстинктите си и това е.Това обаче не означава, че ще бъдем пълноценни.

Сине, аз имам предвид да си представим какво би било, не съм привърженик на идеята да живеем само според сигналите на нагоните ни. А това, за което говориш ти, всъщност е Аза. :) Свръхаза е нещо като другата крайност на Ид-ако първото, образно казано е Ангела, то второто-е Дявола :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 15:13 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Цитат:
pepi написа:
?!
Латро написа:
Принципно да

Сторед Дарвин, животинските видове са отпреди нас, а според наблюденията на природозащитниците, живеят си в хармония.
Следователно въпросът е:
- искаме ли да живеем като тях.
но той е риторичен, защото вече сме прескочили в следващото ниво /на съзнанието и самоосъзнаването/ и връщане назад няма.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2008, 15:53 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

pepi написа:
Цитат:
pepi написа:
?!
Латро написа:
Принципно да

Сторед Дарвин, животинските видове са отпреди нас, а според наблюденията на природозащитниците, живеят си в хармония.
Следователно въпросът е:
- искаме ли да живеем като тях.
но той е риторичен, защото вече сме прескочили в следващото ниво /на съзнанието и самоосъзнаването/ и връщане назад няма.

айде да не е хармония /kreten/
бият се ,изяждат други животни , убиват си малките ..ебем и хармония все /crazy2/

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]