Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
  Принтирай

На гол гАз и сто тояги са малко
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 09:55 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Понеже вчера Суис ма направи на гЪз, че му спрели гАз-а, реших да ви питам сега, след като "Газпром" ни резна кранчето със синьо гориво...как ще се топлите...? /hmmmm/ Разбира се, обичайно медиите преекспонират проблема, но няколко училища не са отворили врати заради липсата на алтернативно гориво, а и си остава проблема, дали електроподаването ще издържи увеличението на потреблението... /read2/ Отговорът е: Не разбира се. Тъй като ние не сме нормална държава и сме силно зависими от руския газ, очевАдно сме изправени пред проблема: ем на тъмно, ем на студено... /cold/ Кой е виновен в случая..има ли виновни /hmmmm/ И дали гусин Овчаров е подписал договора така, че да имаме изход от ситуацията? /smoke2/ За мен чашата винаги е била наполовина пълна, но....не ме кефи как тръгна тая година....българино... /no/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Re: На гол гАз и сто тояги са малко
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:10 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

единственото, което ни остава, е да се молим:

1. Каращите се да се разберат моменталически, или
2. Зимата да свърши в събота и слънце да изгрее, или
3. електропреносната система да издържи
4. да дойдат марсианците и да си ни приберат /или да ни пуснат на Венера/.

Последна промяна pepi на 07 Яну 2009, 10:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:11 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Не го знам гусин Овчаров и останалите тъпанари...знам само ,че в най - скоро време ще се върнем в каменната ера.Защото спирайки газта се увеличава и потреблението на тока.Всичко много хубаво, само дето електроинсталацията няма да издържи на това натоварване, та ше земе и тока да думне и тогава ела да видиш смех...Аз мисля да си отчупя вратите на гардероба и да си накладя огън по средата на стаята. /smoke2/ /what/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:13 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Не мисля, че Овчаров или правителството като цяло могат да бъдат държани отговорни, че е спряно газоподаването, тъй като Русия като си науми нещо никой не може да я спре - камо ли страх от поети ангажименти и отговорности по договори и санкции. Ха върви ги наложи тия санкции и перфектно уговорени да са. Това сега е политика на саморазправа с Украйна, а ние сме collateral damage. Не мисля, както някои ми разправят, че Руснаците ни санкционирали, дето сме влезли в НАТО и ЕС. Да, може и да има таъв елемент, но Сърбите пък са им били винаги лоялни. Тях па що?

Разбира се, аз съм 100% убеден, че договорът е сакат, та стой та гледай и най-вероятно няма да има юридическо основание да се претендита някакви неустойки от руснаците или обезщетението ще е толкова мижаво, че ще си го покрият с три-четири дни безплатно газоподаване.

СЪЩИНСКИЯТ НИ ПРОБЛЕМ е, че за последните 20г. властта не си е мръднала пръста да осигури елементарни мерки и средства за време на криза. Доказаха го зърнената криза през 95-96г., наводненията, Челопечене, а сега и газта. Всеки път кризата е по-остра, всеки път е по-страшна...
Катастрофи, кризи, ситуации се случват. Никой не е застрахован, че няма да стане авария, напр. Тогава аз да питам какво ще стане? Айде сега е политически въпрос. Може да се окаже някакво международно влияние върху Украйна, щото върху Русия няма как да стане. Но ако стане някакво природно бедствие?
Може ли - без никакви резерви, без никакъв back-up вариант, никаква алтернатива или план за действие в подобна криза? Не съм много запознат с газовата сага, но толкова години се обсъждаше алтернативно трасе за пренос на газ (не знам дали пак нямаше да минава през Украйна, но ако не - сега нямаше да има такъв проблем)

Последна промяна simplicimus на 07 Яну 2009, 10:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:15 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Няма да издържи елекроподаването разбира се...ние сме достатъчно прости да продължаваме да изнасяме ток..договорите ни задължават. /read2/ А и нали се сещате, че ни спряха цЕл блок на АЕЦ-а /read2/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:20 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Щото сме плюнки на международната сцена - ей, това е вината на българското управление! Щото нашите договори ще ни ги изкарат през носа ако не ги спазим, а в руския договор не бих се учудил и наказателни клаузи ако няма, а и да има все тая.
Във всеки елементарен договор в обикновена бизнес среда има форсмажорни уговорки, които позволяват да се преустанови изпълнението, ако нещо извънредно го налага. Би следвало да спрат износа на ток ако това е проблемът - обявава се извънредно положение и се суспендират договорите - на държавно или частно ниво, но аз мисля, че по-скоро мощностите няма да понесат толкова потребление, а не че няма да има нужните количества. Нещо повече, одеве колегите ме светнаха, че кооперациите, предвидени изначално за отопление с парно са с по-слаби ел. инсталации, т.е. може чисто локално да възникнат проблеми... и т.н.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:24 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Цитат:
симпли каза:
Катастрофи, кризи, ситуации се случват. Никой не е застрахован, че няма да стане авария, напр. Тогава аз да питам какво ще стане? Айде сега е политически въпрос. Може да се окаже някакво международно влияние върху Украйна, щото върху Русия няма как да стане. Но ако стане някакво природно бедствие?

нищо няма да стане, ние сме рая, а министъра на бедствията ще е на друга планета по туй време.
народа поема, а политиците, дето решават политвъпроси, им е през тая!

както се казва темата:
... и сто тояги са ни малко

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:27 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Напълно съм съгласна с двата ти поста,Симпли. /yes/ Но за България-форсмажорни обстоятелства няма кака, ние сме дупедавци и гАзолизци. Нямаме алтернативи и сме в цайтнот в момента, именно защото както казваш -нямаме готова алтернативи. /read2/ И няма кой да гони интересите ни. ПарламентО ше мине на катран да се топли, а нас-кучета ни яли..... /fubar/ И да, може и локални проблеми да възникнат, но има още редица проблеми..."Неохим" вече са започнали намаляването и спирането на мощности....а другите, заети в производството и зависими от газта /hmmmm/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:30 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

ми какво да кежем ние, аз цял живот съм на ток... всички уреди са ми на ток и сега ако спрат топлото, всички топлофицирани градове ще минат на ток и представете си какво ще стане , режим на тока... дано по бързо се разминат нещата...а че правителството винаги е неподготвено то това си е по презумпция... и пак са крали от резервите то сега ще лъснат нещата... ма няма кой да ги осъди рая сме и такива ще си останем.... /crash/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 10:36 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Ама то затова му викат криза. Режим на тока е едно на ръка...
Дървена ваканция - децата у дома; кой ще ги гледа? Това значи отлив от работещи хора от производство, което може и да не е засегнато. Отделно бум в насстинки, грипове и пр. - допълнителен отлив. Проблеми в транспорта. Скок в цените на алтернативните горива, транспортните услуги, а оттам и всичко др., а както знаем в България няма намаляване на цените, дори да поевтинеят обратно ресурсите, щото тука и 3926% чиста печалба винаги е малко.
Ако ситуацията продължи по-дълго: производствата, зависими от газта или производните й ще трябва да намалят бизнеса или да обявят престой, а такива, които пък са съвесм на ръба може направо да си фалират... това значи много хора в неплатен отпуск и доходолипсис, защо не и съкращения; следва намалено потребление - това удря останалия бизнес... и още, и още, та така...
Е, може всичко да приключи утре и да плеснем с ръце и да се прегърнем, ама не знам да се надявам ли.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]