Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
  Принтирай

Талисман и суеверия
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 09:51 

Талисман и суеверия

Някои хора все още пазят заешки крачета, като талисман, който да ги пази от злото. Наистина съм се чудила, каква е символиката в отрязания крак на животно, което до скоро безгрижно е подскачало в тревата, скубейки зелената тревичка. Или пък, да не стъпваш на определени плочки от тротоара, да не минаваш под стълби...Да хвърляш сол зад гърба си,  за да не те стигнат уроки и да минеш под дъгата, за да си смениш пола. В някои от всичките тези бабини девитини има нещо вярно. Например, навремето бабите не са давали външни хора да влизат при новороденото, за да не "хванат очи". В това има резон от чиста логика- имунната система на малкото е още слаба и то лесно става обект на различни зарази и болести. През Средновековието е организиран истински лов на вещици и хиляди невинни жени се прощават с живота си по най-мъчителния начин. През 1577 г. във френския град Тулуза на една клада са изгорени 400 вещици. Ловът на вещици в Германия довежда нещата дотам, че на 1000 мъже се падали две жени и нямало кой да ражда деца. През 1645 г. в Англия, в графство Съффолк, са обвинени в магьосничество 124 жители. Обесени са шейсет и осем вещици, жертва на прочутите тогава ловци на магьосници Матю Хопкинс и Джон Стерн. В 1669 г. в Швеция са убити 85 вещици, обвинени, че са похитили около 300 деца и са ги предали в ръцете на Сатаната. Някои ритуали са в известна степен полезни, защото суеверието успокоява, че нещата не зависят от теб. Пръстът на Съдбата е ръководител на събитието и ти не можеш да се противопоставиш. Логично е, хората с мекушав характер и слаба воля, да са по-подвластни на робуването на разни талисмани. Те са и вероятни жертви на всякакви врачки, лечители, гледачки и шарлатани, които знаят, че човек най-лесно се поддава в момент на болка, скръб или лично нещастие. Този бизнес е доста доходоносен- лековерните са хиляди, дори медиите започнаха да се възползват от него. С 3 имена и срещу 2,40лв, можеш веднага да разбереш, какво ще ти се случи утре и кой партньор е подходящ за теб. Чудя се, колко ли "неподходящи" връзки са били прекъснати, след получаването на един СМС...Разбира се, суеверия и талисмани е имало, има и ще има винаги. Лековити води, леене на куршум, гледане на кафе и карти...какво ли не прави отчаянието. Обикновено, освен да напълни джоба на "специалиста"-едва и нещо друго, но нима факта, че Светът не свърши през 2000-та година, намали славата на Пророчествата на Нострадамус? Човешкият мозък сигурно отделя специално място, за да сложи там дял: "Чудеса и мистерии", т.е. всичко, което не може да си обясни. Реалистите, които не вярват в нещо, което не могат да пипнат, само се подсмихват насмешливо. За да изпият миг по-късно кафето си....преглеждайки сутрешния си хороскоп.

Върнете се в началото

Re: Талисман и суеверия
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 17:45 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Предразсъдъците са нещо различно от астрологията....едното е наука, която се основава на реални физични тела (планетите), другото е по-лесният начин да приемем нещо необяснимо (труднообяснимо)...
Лично аз чета няколко хороскопа всяка сутрин и им вярвам /kreten/ само ако ми хареса написаното...
Имам няколко неща, с които никога не се разделям...това са дребни подаръчета от най-обичните ми хора (направени от тях)...пазя ги и ги нося, защото винаги когато ги погледна се сещам за обичта, с която са ми подарени /:)/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 19:16 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Фрийли, ако ми позволиш, астрономията е науката, която се занимава с планетите...а астрологията спада, към т.нар. псевдонауки....наука, ама не съвсем. /:)/ Не могат да се представят научни доказателства за посочените от нея факти, с което, по-скоро е въпрос на нагласа и желание, да им се довериш. Аз също чета хороскопи и понякога виждам сходни черти....но истината е, че хората винаги имаме нещо общо помежду си и е лесно, да се направят общовалидни критерии... /kreten/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 19:27 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Аз не казах "занимава" /:)/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 19:30 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Да не се хващаме за думата, повечето хора бъркат астрологията и астрономията /:)/ Както и да е, имах предвид, че е въпрос на нагласа и желание, да вярваш в неща, като хороскопите...че ти определят деня, месеца или годината /flower/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 19:33 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Повечето хора нямат идея за какво точно става въпрос като чуят думичката "хороскоп" /secret/ /flower/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 19:34 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

/hmmmm/ Много мразя хороскопи /hmmmm/ В панически ужас бягам от стаята, ако някой слуша сутрешната прогноза по телевизията. Ако съм сама - просто обръщам канала.
Убедена съм, че има хора, които могат да съставят професионални такива. Но за това се изискват, както доста знания, така и голяма доза изчисления. Още по убедена съм обаче, че тези хора са 1 на милион /:)/
Ако е нещо забавно, като "алкохолните зодии" примерно, мога да се зачета, колкото да се убедя, че грешат и да се посмея /kreten/ След две минути съм го забравила даже. Винаги са ме учудвали хората, които при запознансто преди да си се представил даже, питат "Ти коя зодия си?"

Не мога да кажа, че съм и суеверна. Ако забравя нещо вкъщи се връщам, а черните котки са си просто котки. Единственото което съм се хващала че правя е, че не минавам пред автомобил с който ще пътувам. Особено на дълъг път

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]