Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
  Принтирай

Разумът или сърцето?
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 06:53 

Разумът или сърцето?

Всеки един от нас, поне веднъж в живота си, е бил на кръстопът, колебайки се, дали взима правилното решение. Колкото по-важно се възприема изходът от даден казус, толкова по-сериозен е размисъла и по-труден избора. Ако има и емоционална обвързаност, то нещата допълнително се усложняват. Всички сме чували клишето: "Послушай сърцето си". Дали е вярно то, обаче? И защо изобщо се приписват мисловни процеси на орган, чиято чисто биологична функция е да разпределя кръвта към органите? След като решенията и изобщо психичните процеси възникват и се преодоляват единствено и само в мозъка? Какво изобщо означава "да послушаш сърцето си"? Доказано е, че в близост до любими хора, се отделя по-голямо количество ендорфини, които ускоряват сърдечния пулс и може да доведат до трепет, изпотяване, изчервяване и т.н. Защо хората се изчервяваме и защо се смеем, когато сме щастливи, все още никой не може да обясни. Само че, същите тези физиологични прояви на организма, отново се диктуват от всемогъщото сиво вещество и сърдечния мускул просто отговаря на получения импулс. Де факто, той по никакъв начин, не предопределя избора, който бихме могли да направим в дадена ситуация. Придаването на душевност на сърцето е по-скоро романтична заблуда, неподкрепена от никакви научни факти. Тя служи повече, за да оправдаем пред себе си направения избор, който чистия разум вероятно отхвърля като неправилен. Казват, че първото което ти дойде на ум, е най-често правилното решение. Вероятно, защото в състояние на стрес и под влияние на определено количество адреналин, мозъка се мобилизира и позовавайки се на научено и предишен опит, "изважда" вероятен изход на ситуацията. Ние обаче, под влияние на чисто химични промени пренебрегваме "съвета" на мозъка и се "вслушваме"...в естрогена или тестостерона си. Следствието може да бъде благоприятно за извършеното действие, но и крайно грешно. Със същия успех, можем да попитаме някоя стена, дали да дадем втори шанс на Митко, или не. При хора, определящи себе си като "реалисти", "повиците на сърцето" са много по-редки и те са склонни да се доверяват на ума си, до като романтиците, често пъти правят обратното на това, което им диктува здравия разум и преживяват Ен на брой разочарования. Може би, когато следващият път се запитаме "Да простя ли на Митко...ПАК?", е хубаво да чуем и онова мъничко, тънко пищящо гласче, което крещи, че "Вълка козината си мени, но нрава...НЕ".

Върнете се в началото

Re: Разумът или сърцето?
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 19:27 
Почва да досажда
Почва да досажда
Аватар

Местоположение: Where we used to talk? What shall we use to fill the empty spaces?
много хубаво, само дето рациото не е онова "инстинтиктвно" блиц решение, което нор/адреналина ти подсказва!
логическото решение е резултат на целенасочено обмисляне. то е което ти диктува разума.
а онова, което ти подсказва сърцето, за мен е по-близо до учестения сърдечен ритъм от нахлули хормони, когато срещнем Любовта или хормоните при стресова ситуация.
и тогава аз наистина предпочитам гласа на сърцето, защото това съм аз, дълбоко в същността ми, а не - аз, Клавдий Философа
/kreten/

точно така ми се случи да позная жената до себе си и изобщо, ама хич не съжалявам /heart/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 20:15 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Изборът, който съм правила слушайки сърцето си в последствие се е оказвал грешен...за разлика от решенията, които съм вземала с главата си...
Знам си грешките...ама пусти импулси...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 20:20 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

аз съм си карък по рождение /big/ ...така, че което и да послушам все е грешно /hmmmm/
не можеш да избягаш от същността си /corn/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 08:55 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Но понякога ни се иска... /corn/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 14:35 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Всъщност какво значи същност и защо да не можем да се променяме? Аз вярвам, че според влиянието на различни фактори и в различни ситуации, всички можем да се променяме...пък било то, само за да оцелеем.......

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 15:05 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

не съм казал, че не можем се променяме /:)/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 15:20 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Ако правилно съм те разбрала, ти казваш, че реакциите и повиците на разума или сърцето, в общи линии са константа, според това, какъв човек си в действителност /hmmmm/ Има резон...прав си, защото в известна степен Аз съм Аз, както гласи една реклама...И това наистина рядко може да бъде променяно /secret/ Да преодолееш себе си, да направиш нещо въпреки себе си, е много трудна задача /read2/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 17:56 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

точно така ... аз съм си аз /:)/
но ако решиш да се промениш /hmmmm/ ... дали ще е в положителна насока /hmmmm/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 18:28 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Промените почти винаги водят до положителен или поне различен от сегашния резултат...но дали няма да загубим индивидуалността си /search/ Защото, когато правим промени, това означава, че не харесваме нещо...било то в себе си, или по принцип. В крайна сметка, ако никога не грешим, то как ще разберем кога постъпваме правилно и няма ли съвършеното поведение, да ни отегчи и да ни омръзне /hmmmm/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]