Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
  Принтирай

Абе каква е тая "зелена енергия"?!
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 03:57 

Абе каква е тая "зелена енергия"?!

ДКЕВР уж обявиха по-ниски цени на дневната електроенергия (за сметка на нощната) и в същото време ни натресе 0,212ст без ДДС за всеки киловатчас, прилежно отбелязани като "зелена енергия". Това било, разбираш ли, подпомагане от страна на целокупния български народ, за построяването и поддръжката на т.нар. "възобновяеми енергийни източници". Демек ония смахнатите перки край Калиакра, разни слънчеви и вятърни централи (чудно, къде ли се намират) и подобни "еко" съоръжения. По прости сметки и без да си математик, колкото повече потребяваш, толкова повече ще поощряваш. И нещо това намаление на цените ми убягва, след като натрисат ново перо. Типично по български, някакви умни глави се събират и след дълго  размишление преливат от пусто в празно. Електроенергията от подобни източници, се била изкупувала на цени от 4 до 18!! пъти по-високо, от тази на АЕЦ "Козлодуй". Демек добрата стара и нелицеприятна атомна централа, си остава най-евтиния и убедена съм, най-сигурен вариант за ток.  Обаче тя милата, нанасяла твърде много "еко вреди" и там се раждат хора и животни с по три глави....Аз лично видях перките на Цонко и честно казано, ми направи впечатление, че се въртят по-малко от 1/5 от тях. Дали е достатъчно силен въздушния поток, за да завърти мощните генератори, какво количество електроенергия произвеждат, успяват ли поне да се изплатят тези инсталации...така и не стана ясно. Единственото, за което се говори е, че тези "еко" системи, избиват птици като....пилци. Твърдо съм "ЗА" , по принцип и двойно на тези 2 стотинки бих плащала, ако се намали вредата, която човека нанася на природата. Всички "еко" продукти излизат скъпо, това животни отглеждани в екологично чисти райони, енергия от възобновяеми източници, вода от ядрото на Земята и т.н. Обаче просто оставам скептична за конкурентноспособността на подобни енергийни източници, най-вече в нашата мила Родина. Защото, струва ми се, не сме дорасли за това. Нещо отново ми изглежда недовършено, недомислено и...отново плащаме само ние-крайните потребители. Единствените по-неразбираеми сметки си остават тия на "Топлофикация", там вече някой просто си пише каквото му падне, но на народа отдавна му писна. Ще продължим да купуваме като бесни климатици, които се захранват със "зелена енергия" и ще наливаме пари в ЧЕЗ,ЕВН и Е.ОН, до като някой ден и това не ни писне и не се върнем към печките на дърва.

Върнете се в началото

Re: Абе каква е тая
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 21:35 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Нашата мила Родина е ясна. Куче влачи, диря няма...

Допускам, че в дългорочен план, хората трябва да бъдат свиквани с начин на живот, твърде различен от сегашния.
И енергията, и храната, и водата, и какво ли още не, колкото и да е невероятно, се изчерпват. Поне тези, които хората могат да ползват без вреда за здравето си. Така че вероятно трябва да се научим да потребяваме както преди 1000-2000 години - по мъничко, да има за после...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 22:58 
Почва да досажда
Почва да досажда
Аватар

Местоположение: Where we used to talk? What shall we use to fill the empty spaces?
А защо да плащаме на държавата за тази "зелена" енергия? Не можете ли да си закупите слънчеви панели? Най-евтините соларни панели, които открих в интернет са на цена 1.85 $/Ват, а на цена от 2$/Вaт се срещат доста често. Та, става дума за соларни панели от по 50 Вата . Тези панели са удобни за селска къща, където често спират тока и той е примерно със занижено напрежение и освен това на покрива има достатъчно място за инсталиране. Ако си инсталирате 1000 Вата това са 20 панела и ще ви заемат около 20 квадратни метра. За панелите ще платите 2600-2800 лв. Средно годишно ще имате 1340 kWh или около 110 kWh/месец. При нов хладилник, икономични лампи и печка на дърва за готвене и отопление, ще ви стигне за всичко останало. Теоретично ще можете да продавате тока по 72 или 78 ст./kWh (не знам точно тарифата), както е по закон , но не знам дали би "огряло" обикновения гражданин. Но дори и да не го продавате би ви излязло малко по-евтино от 18 ст./kWh. Има евтини UPS, които могат да ви служат за инвертор. На покрива има достатъчно място да инсталирате и панели с обща мощност 3000 Вата, ако ви хареса. Проблема е как да съхранявате по големи количества енергия. Ако не можете да продавате енергията си или да я връщате в мрежата, могат да се използват допълнителни акумулатори или уреди които акумулират енергия - като ел. бойлери или дори хибридни автомобили.

Последна промяна sando на 29 Сеп 2009, 23:03, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 23:01 
ВЕЛИКИ АДМИНИ
ВЕЛИКИ АДМИНИ
Аватар

Прав си кака, но в блоковете всичко е обща собственост и само се опитай да убедиш съседите си, в ползата от соларни панели /fubar/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 23:16 
Почва да досажда
Почва да досажда
Аватар

Местоположение: Where we used to talk? What shall we use to fill the empty spaces?
А защо хората са толкова привързани към панелките си? /fubar/
Обещават покрай вдигане цената на тока да не вдигат цената на топлото поне до Януари, ама мож' ли да им вярваш вече?
За себе си съм решил да си купя парцел в спокоен терен, богат на подземни води и да си вдигна "зелена" къщичка за чудо и приказ. С местото и построяването няма да ми излезе повече от 3-стаен в широк център.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 19:37 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

гледах филм за някакъв, мисля в Шотландия се беше устроил. къщата си му беше с всички модерни електроуреди, а ел.енергията си произвеждаше сам.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 21:54 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

някой ден всичко наоколо ще заприлича на дон Кихотовски кошмар с тия перки /kreten/

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 10:22 
Свикнахме с него
Свикнахме с него
Аватар

Сигурно и викат зелена щото перките са монтирани на зелено... /hmmmm/
Голяма част не се въртят защото са разположени в различни положения,въртят са само тези според посоката на вятъра.дано са се стили да сложат по-голямата част в такива положения откъдето духа най-често /secret/
Верно,че голяма гора напрайха там,ама доколко е ефективна не знам.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 11:59 
Почва да досажда
Почва да досажда
Аватар

Много добро решение. Да е ясно колко се оскъпява енергията от "възобновяем" "зелен" и т.н. комронент.
Въпреки че високата себестойност е "върха на айсберга" /kreten/

Например: Монтирането на вятърен генератор или друг непостоянен источник на енергия изискра да се осигури резервна мощност със същия капацетет която е "в готовност" да покрие консумацията, когато няма вятър, слънце, ....
Като се отчете, че плътността и е ниска, тост мрежа за събиране пренос и т.н. като се отчете.....
НАй-общо има още доста "пера" неочетени в тези 4-18 пъти. /hmmmm/

Струва ми се че става дума за отношение към "средна себестой" а не спрямо енергията от Козлудуй. Не ми се проверява сега каква е себестойността и в момента, но имам спомен, бе от малките блокове себестойността и беше под 2 ст. за киловат час. /smoke/ тост спрямо нея сметката е още по 2-3 /kreten/

Зелена или не си е "топ" инвестиция. Гарантиран пазар, гарантирана "цена", кратки слокове на възвращаемост /smoke/ Интересно е да се провери колко от инвестициите са такива, в частност австрийски /kreten/ и не само /kreten/

Сандо, конкретно за затопляне на вода соларни панели са ужасно неефективни. Причината е че КПД-чести от процента до малко над процент. (в зависимост моно или поликристален силиций се използва, но все пас няма да монтираш панел на орбитална станция..... /:)/ ). В по южни страни като Гълция и Испания прилагат друго решение, много по-ефективно от това. Затопляне на вода директно от слънцето (подобно на "парник") има две системи, като когато се ползват вакуумни елементи може да работи с ниска мощност разбира се, дори през зимата или без пряко слънчево греене.

Освен себестойността на самите панели не по-малко перо са ебементите за преобразуване, а също и тези са съхраняване на енергията.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 15:01 
Нема отърване
Нема отърване
Аватар

Аз затова съм още на кюмур /т.е. надървени въглища/ /tuut/

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]